Pasieka "Rój", licząca obecnie 75 pni, jest typową pasieką rodzinną prowadzoną przez mistrza pszczelarskiego, rzeczoznawcy chorób pszczół Wernera Koszorz oraz syna Krzysztofa - mistrza pszczelarskiego.
      Istotnym elementem gospodarki są specyficzne warunki klimatyczne. Charakteryzują się one szybkim przejściem z pory zimowej w letnią, praktycznie z pominięciem wiosny, oraz gorącym latem. Mikroklimat ten wiąże się z usytuowaniem pasieki w rejonie "Bramy Morawskiej" w dolinie rzeki Odry. Położenie to pozwala uzyskać najwyższej jakości wyroby jednak stawia przed pszczelarzem i jego pasieką specjalne wymagania w dziedzinie pozyskiwania produktów, gospodarki pasiecznej jak i wyboru rasy pszczół.
       Pozyskiwanie miodu odbywa się w systemie stacjonarno-wędrownym wykorzystując lokalne pożytki wiosenne (mniszek, drzewa owocowe), wczesnoletnie (akacja, malina), letnie (lipa) czy póĽno letnie (nawłoć) oraz występujące poza miejscem stałego pobytu pasieki - rzepak i lipa (rezerwat "Łęszczak"). Poza odbiorę miodu w pasiece "Rój" uzyskuje się również propolis, wosk i pyłek.
       Gospodarka prowadzona jest w jednościennych drewnianych ulach wielokorpusowych własnej konstrukcji o wymiarze ramki Deutsch-Normalmaß 370 x 220mm. Powszechnie stosowana jest izolacja matki w izolatorach trzyramkowych. Pozyskiwanie pyłku odbywa się przy zastosowaniu dennicowych poławiaczy, wykorzystując fakt iż ule posiadają wysoką dennicę.
       Mimo prób wprowadzenia do pasieki innych linii pszczół, podstawową pozostaje wciąż od 1974r. Carnica Sklenar. Dominującą rolę linia ta zawdzięcza wybitnym dostosowaniem się do panujących warunków poprzez bardzo dobrą zimowlę i szybki rozwój wiosenny. Powyższe cechy w połączeniu z wybitną łagodnością oraz dobrą miodnością spowodowały iż matki te sprawdziły się również w innych rejonach, powodując rozszerzenie hodowli poza własne potrzeby.

START